27 Mart 2009 Cuma

İspanya'yı neden yenemeyiz


Türkiye milli takımının neler yapabileceğini hepimiz, sevinçle, kupa başında söylediklerimizden mahçup bir şekilde seyrettik geçen yaz. 2002 var bir de. Yani 6-7 senelik "iyi takım" mazimizde bir dünya, bir avrupa 3.lüğümüz var. Dünyanın bir çok ülkesinden taraftarları var artık milli takımın. Mesela Barnabeu'da maçı seyredecek olan iş arkadaşım Joaquim, (katalandır kendisi, "cakiim" diye okunur, "yoakim" ya da "hoakim" diye değil) Türk milli takımı hastası. Çünkü hiçbir takımın kendisine bu kadar kaotik, çağın tek düzeliğinden uzak bir futbol keyfi sunmadığını söylüyor. Gerçekten çok iyi bir takım Türkiye milli takımı. Velakin..

Alınan başarılarımızı biraz mercek altına alırsak, rahatlıkla Türkiye'nin nasıl takımlara karşı başarılı olduğunu görebiliyoruz. Sözü geçen 2 başarımızda, herhangi bir "büyük takım"a karşı alınmış bir başarımız yok, Brezilya'yı ilk maçta ezip, hakem yüzünden verdiğimiz maçı saymazsak (fanatik yorum, ama doğru). 2002'de Brezilya'ya iki kez kaybettik; Kosta Rika ile berabere kaldık. Devirdiğimiz takımlar ise Çin, Japonya ve Senegal!

Yine 2008'de Portekiz ve Almanya'ya kaybettik; İsviçre, Çekistan ve Hırvatistan'ı (penaltılarla) yendik.

Bunun kanımca sebebi de, teknik kapasite ve oyuncu kalitesinden ziyade (bunlar yok demiyorum, aman diyim) "gaz kültürü"ne dayanan Türk tarzının getirmiş olması bize bu başarıları. Yemiyor bunları büyük takımlar. Senegal isterse dünyayı yensin, karşısında 11 tane yeniçeri görünce basireti bağlanıyor, ama onların yendiği büyük takımların karşısında da bizim yeniçeriler "yalınkılıç" kalıyor.

İtalya, İngiltere ve Fransa karşısında nedir durumumuz? Brezilya'yı kaç kere getirebildik dize?

İnşallah utanırım, ama İspanya karşısında da, aynı durumun devam edeceği kanısındayım. Dis iz dı fıtbol, itiz dı fıtbol, vatkenaydu samtaymz??
wasted times has left the conversation

8 yorum:

Al lee dedi ki...

kardeşim bence yeneceğiz bu maçı, bak demedi deme, söz uçtu yazı kalacak.

selaminko dedi ki...

ben sahsen milli takımın büyükler karsısında hep daha iyi oynadıgını düşünmüşümdür. son senelerde çok nadirdir ezile ezile maç verdiğimiz. bir portekiz macı bir de hazırlık macında fransa'ya 4-0 kaybettiğimiz mac dısında oynadıgımız büyük maclarda sonuc olarak iyi olmasakta futbol olarak iyi olduk kanaatindeyim. yarın da böyle olacagını düşünüyorum.

Barizzio dedi ki...

Bakınız, ben takım kötü oynadı demedim hiç. Ama federasyon da güzel mücadeleye puan vermiyor ki efendiler! Hırvat ve Çek maçlarında rakip takımlar kötü oynadı diyen vicdanını sorgulasın, fanatizminin boyutlarını azaltsın gelsin :)

Adsız dedi ki...

İstatistik dersinden kalma pis bi alışkanlıktır past datadan sonuç çıkarmak. Ümite inanca ve birşeylerin değişebileceğine dair ihtimalleri gözardı eder hesaplamalarında. Belki bu maç Türkiye'nin güzel futbolunun karşılığını büyük takımlar karşısında da alması için başlangıç olacaktır. Önce güzel futbol sonra galibiyet ve tabi ki dünya kupasını o heyecanla izlemek istiyorum tekrar.

Barizzio dedi ki...

Sen 2002 ruhunu geri istiyosun alaşılan kardeşim :)
Orta kantinde Mohikan İlhan'ın golüne avazın çıktığı kadar bağırmak, Şenol Güneş'e, kendisini o güne kadar oturttuğu için küfretmek ve saire. Dediğim gibi, inşallah yanılırım, mahçup olmak korktuğum bi şey değil, korktuğum şey "el ninyo" torres :)

Adsız dedi ki...

gerçekçiliğin seni korkutuo barış...
ama umut kötülüklerin en kötüsü olduğu gibi ayrıca yaşama sevincimizdir...;)

burkay

ram dedi ki...

Dünya kupasını orta kantinde izlemek başlıklı bir yazı istiyorum kardeşim.

Adsız dedi ki...

@Barizzio
Haklı çıktın malesef. Ama o geri topları anlayan beri gelsin. izlerken canım sıkıldı resmen..

@burkay
"umut"u hiç kötülüklerin en kötüsü olarak düşünmemiştim. haklı mısın ne :)

@ram
dünya kupasını teras kantinde izlemek de seçenekler arasında olabilir bence. cocacola sağolsun her yer kırmızı beyaz. 3 plazma tv ekranı ve 1 perde de cabası. nereye kafanı çevirsen ekran karşında :)