17 Şubat 2009 Salı

Tymo - Baros ve süperligsel güzellemeler



UEFA.com'da 2 farkli röportaj okudum. Sampiyonlar Ligi resmi dergisi Champions'tan alinmis olan Anatoliy Tymoshchuk röportaji ve UEFA.com okuyucularinin sorularinin yanitlandigi Milan Baros röportaji.
Asagidaki linklerden röportajlara ulasabilirsiniz:

Anatoliy Tymoshchuk
Milan Baros



Tymo'nun röportajinda Ukraynali kaptan, futbolcularda pek aliskin olmadigimiz entellektüel birikimini ve futbol sevgisini ortaya koymus. Dick Advocaat kendisi için o dogustan kaptan diyor. Tymo ise kaptanligin günümüzde sembolik bir görev olarak algilandigini ama aslinda kaptan olan kisinin takim arkadaslari ve taraftarlar tarafindan takimin lideri olarak taninan kisi oldugunu, takimin en iyi oyuncusu olmasinin gerekmedigini ama etrafindakilerin O'nun oyunda olmasiyla oyunlarini gelistirebilecegi kisi oldugunu söylüyor. Burada Galatasaray, Fenerbahçe ve Besiktas'a bakarak böyle bir insanin bulunmadigini çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Geçen senenin Galatasaray'ina baktigimizda Hakan Sükür-Türkiye, Song-Kamerun, Linderoth-Isveç, Nonda-Kongo milli takimlarinin kaptanlariydilar. Bu sene ise Linde'nin hiç oynamadigi, Nonda'nin genel olarak yedek oldugu, Song ve Hakan Sükür'ün olmadigi Galatasaray'da kaptanlik için Ümit "Frame" Karan, Hasan "müzmin sakat" Sas, Ayhan "terbiyesiz" Akman, Cassio "???" Lincoln isimleri geçerken, Sabri ve Arda'nin da kaptan olamadiklari için üzüldüklerine sahit oluyoruz. Sahsi fikrim Galatasaray'da Hasan ve Ümit'in "sembolik" kaptanliklarinin yanisira oynadigi sürece o pazubandi Kewell takmalidir. Takimda oynamis oldugu süre digerlerinden az olmasina ragmen en azindan taraftarlar tarafindan hem tavri hem de durusu itibariyle takima liderlik yapabilecek karizmaya sahip kisi kendisidir ki o bile eksiktir aslinda Bülent-Hakan Sükür isimlerinin yaninda. Fenerbahçe için su anda Alex, Ümit Özat ve Tuncay gibi olamasa da bu takima liderlik yapabilecek en uygun futbolcu. Besiktas'a gelince Delgado'nun bu konuyla uzaktan yakindan bir ilgisinin olmadigina inaniyorum ama takimin kaptanligina en uygun isim diye herhangi bir öneride bile bulunamiyorum. Bu konuda teklif ve yorumlarinizi bekliyorum.
Tymo'nun röportajinda vurguladigi bir baska söz ise Guy Ritchie'nin filmi Revolver'in baslangicinda kullanilan, Satranç Temelleri (fundamentals of chess) isimli 1883 basimli bir kitaptan aldigi "daha akilli olmak için daha akilli rakiplere karsi oynamalisiniz" sözü. Nitekim Galatasaray'in Sampiyonlar Ligi ön elemesi rakipleri söz konusu oldugunda, gerçekten güçlü bir rakiple oynamamiz gerektigine inandigimi basta Wasted ve Barizzio olmak üzere pek çok kisiyle paylasmistim. Zira iyi bir hazirlik dönemi geçirmemis oldugu asikar olan Galatasaray'i her takimin eleyebilecegine inaniyordum ama belli bir düzeyin üstündeki kulüplerle yapacagimiz maçlarin takimin performansini üst düzeye tasiyabilmek adina daha önemli bir kazanim olacagini düsünüyordum. Netekim Bükres'e sessiz sedasiz elendik ve bunun takima olumlu hiçbir kazanimi olamadi. Keza Fenerbahçe ve Besiktas da hazirlik maçlari dahil ciddi rakiplerden sürekli uzak durarak, Berlin Türkiyemspor'u yenmenin dayanilmaz hazzini yasiyorlarken Gaziantep performansini arttirmak adina Udinese ile maç yapiyordu.

Baros'un röportajinda da 2 nokta dikkatimi çekti. Ilki Aceto'nun yazisina ithafen sürekli Kebap ve Lahmacun yediklerini baska Türk yemegi bilmedigini söylemesiydi. Digeri ve asil vurucu olan ise takimdaki en yakin arkadaslarinin yabanci futbolcular olmasiydi. Bunun tek nedeni ortak dil-din vs olabilir ama çok temelli olmasa da takim içinde henüz çok net sezinlenemeyen bir Yabanci-Yerli ayirimi ortaya çikiyor gibi. Hagi - Popescu zamanlarinda takimin en sevilen futbolcusu oylamasinda Popescu hep açik ara birinci olurken Jardel'in soyunma odasinda tartaklanarak gönderildigi bir takimdan bahsediyorsak bunlarin hassas dengeler oldugunu ve kaynasmanin had safhada olmamasinin takim ruhunu etkileyecegine inandigimi söylemek isterim.
boşluk hem hayatta hem yazıda

9 yorum:

Adsız dedi ki...

öncelikle eleştireyim,sonra fikrimi söyleyim daha sonra övmeye çalışacam:)
-yazı için acele edilmiş,2farklı konu zoraki birleştirilmiş ki 2konudanda birer güzel yazı çıkar
-gs için arda yetersiz,kewell olabilir ama sanki fazla turist
-bjk için delgado alex özentiliginden verildi bence, takım zaten toplama oldugundan benim adayım rüştü
-fbde alex semih iyi götürüyor ki bence ümitle tuncaydan daha iyi yapıyorlar

trapano

ps: http://www.florenceholidays.com/images/firenze-cucina-bistecca.jpg

Adsız dedi ki...

http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=spor&KategoriID=&ArticleID=1045685&Date=11.01.2009&b=Emre%20kaptan%20oldu

beşiktaş'ın hazırlık maçı yaptığı takımlar;schalke,s.bükreş,maccabi haifa,bochum,w.bremen(devre arası)

bülent ejder

Adsız dedi ki...

@ ejder

berlin türkiyemspor derken mübalağa ettiğimin farkındayım. Bochum ve Haifa'yı hesaba bile katmıyorum ama Bükreş ve Schalke görece güçlü takımlar olmalarına rağmen takımlarımıza çok şey katabilecek rakipler değiller. Zaten yazıda da Galatasaray'a rakip olarak Bükreş'ten daha güçlü bir takımın çıkmasını temenni etmemin sebebi de bu. Hatırlarsan Galatasaray'ın İnter, Münih hatta bir önceki senenin Avrupa Şampiyonu olmuş Porto ile hazırlık maçları yaptığı hazırlık dönemleri vardı. Bence bir şekilde ciddi turnuvalara katılım gerekiyor.

allee

Adsız dedi ki...

ejder seni gördüm

trapano

Adsız dedi ki...

yönetimin desteğini arkamda hissediyorum (skibbe)
bizim için lig daha önemli, uefa ikinci planda (bordeaux teknik direktörü, isminin bir önemi yok)
federasyondan birileri gelip maçı samiyende izlerse ben o tribünü terdeceğim (adnan polat)
sizce akşamki maçın skoru ne olur
başlıklar 3-0 gibi duruyor ama burkay daha iyi bilir :)
gönlümüz her zaman türk takımlarının yurtdışında başarılı olmasından yana bu arada, yanlış anlaşılma olmasın ;)
umarım oyuncular bu saçma demeçlerden bir haber ve etkilenmemiş durumdadırlar

Adsız dedi ki...

bence gs bükreşe elendigi gibi elenecek(enazından gönlümden öyle geçiyor)

trapano

not: buarada aceto balsamico balsamik sos demekmiş bugun markette gördüm tesadüfen kühneden aceto balsamico,salakça

Adsız dedi ki...

@alper

kardeşinho, walla inşallah dediğin gibi etkilenmezler..yoksa dediğin skor az bile bizim kevgirlere...

ama vitrin olması benim gözümde bir şans..haa uefa kupası bi şampiyonlar ligi değil ama baros, lincoln gibi kolpalar için önemli..ortasahada fazla baskı yemezsek iyi bi maç çıkartırız ümidi var...:S

burkay

Adsız dedi ki...

@burkay
kadrolar açıklandı, skibbe sol bek koymayı unutmuş, gerçi iyiki de unutmuş yoksa volkan mide spazmı geçirtirdi bize bütün gece
hadi bakalım :)

aksilaz dedi ki...

güzel bi analiz olmuş. Baros fazla kalacakmıs gibi durmuyor zaten takımda.