23 Eylül 2009 Çarşamba

KPMG Football Transfer Monitor

Eski işverenim KPMG bu ay içerisinde yeni bir rapor yayınladı. İsteyenler raporun tam haline buradan ulaşabilir. Rapor, KPMG Forensic ekibi tarafından 1 Eylül 2009 tarihi itibariyle İngiltere'nin üst 3 liginde yapılmış olan 170 transferi baz alarak yapılan analizleri içeriyor. Altı çizilebilecek bulguları, wasted times usulü kısa kısa paylaşmak isterim:
***
Öncelikle İngiltere kulüplerinin net transfer harcamaları 2008 ile karşılaştırıldığında 210 milyon £'dan 82 milyon £'a gerilemiş. Tabi burada İngiltere'nin big four'unun 75 milyon £ pozitif nakit akımı sağlamasının payı büyük.
***
Son 3 senenin Şampiyonlar Ligi yarı finalistlerinin 3'ünün İngiliz olmasına rağmen Kaka ve Benzema gibi yıldız isimlerin La Liga'ya kaptırılmasının mantıklı açıklamaları olarak £ vs € karşılaştırması ve vergi oranları olarak gösteriliyor.
***
Manchester güzellerinden Kırmızılar Cristiano Ronaldo satışı ile yaklaşık 80 milyon £ tutarında pozitif etki yaratırken, Arap sermayeli Maviler toplamda yaklaşık 98 milyon £'luk negatif etki yaratmayı başardı.


***
Transfer harcamalarının en yoğunlaştığı bölüm ise yaş grubunda 25-28 yaş arası ve pozisyon olarak ise forvetler, bkz Man City..
***
Raporda bunun gibi daha pek çok analiz yer almakta, ancak ben uzatarak sıkmak istemiyorum. Raporun sonunda ise tartışmaya açılan konu ise transfer harcamalarının gelirler ile sınırlandırılıp sınırlandırılmaması. Biliyorsunuz ki bu konu Michel Platini'nin fikri olarak ortaya çıktı. Zira Manchester City gibi kulüplerin patronları yarın elini eteğini çekse kontratlar birşey ifade etmez hale gelebilir, hem kulüpler hem futbolcular oldukça zor duruma düşebilirler.
Bu mevsimde her gün yüzüyom memlekette, hem nispet hem gıcık

1 yorum:

trapano dedi ki...

transferin sessiz takımları manu ile milanın politikaları bu dediklerin yüzünden heralde