5 Nisan 2009 Pazar

Başarılar ve temelleri

İşbu yazı, abim Lazinyo tarafından, Siena gezisi sırasında kaleme alınmış bir denemedir.

Aslında her şeyde olduğu gibi sporda da kalıcı olabilecek başarıların temelinin olması gerekir diye düşünüyorum. Hemen her spor dalında tarihe geçmiş başarılarımız olmuşsa da hiç biri maalesef kalıcı olamadı. Halter, güreş, savunma sporları, futbol ve basketbol akla ilk gelenler. Göçe göçe, kona kona en sonunda durulduğumuz topraklarda da anlamış bulunmaktayım ki temel memel atamamışız.

Görmüş olduğunuz fotoğraflar geçtiğimiz hafta Siena’da tarafımca çekildi.
Bu şehirde herşey yüzlerce yıllık dokuyla beraber yaşıyor, yeni yapılan herşey de bu dokuya uygun olarak kırmızı taştan yapılıyor ve Siena’da neredeyse tamamen Sienalılar yaşıyor. Tüm şehir gördüğünüz gibi.

Bu inanılmaz tarihi atmosfer içerisinde maymun gibi etrafa bakıp kompozisyon ararken gözüme banka ve gölgeliğinde yazanlar ilişti. Ardından rehberimden olayla ilgili bilgi istedim. Monte dei Paschi di Siena görmüş olduğunuz tarihte kuruluyor. Şu anda Siena’nın % 40’ına sahipler ve yıllık gelirlerinin %40’ını Siena için harcamak zorundalar.

Hasılı aklıma hemen Ergin Ataman ve Montepaschi Siena’sı geldi. Yanlış hatırlamıyorsam 2002'de Saporta kazanmışlardı. Aynı takım akla Mirsad’ı, Naumoski’yi, Žukauskas’ı, Rentzias’ı ve Chiacig’i de getiriyor. 2007 ve 2008 şampiyonu, 2009'un da en güçlü adayı. Biz Koraç kupaları ve final four'lardan nerelere geldik, adamların progresi ortada. Biz de ilerde “köklü” oluruz diye umuyorum.

Tıp ve din alanında da ilklere sahip bir şehir. Haliyle sporu da destekleyiş biçimleri biraz farklı. Sadece basketbol değil tabi ki, futbolun da adı çok geçiyor. Siena futbol takımı, ki onlar da isimlerini sponsorları Montepaschi'nin ismiyle birleştirmek üzereler, ilk kez Serie A'ya yükseldikleri 2000 yılından bu yana artan bir başarı grafiğiyle Serie A'nın hatırı sayılır kulüplerinden biri olma gayreti gösteriyor.

Saçma bi fotoğraftan nereye geldik. Bol sporlu günler diliyorum.

Lazinyo
kardeşime çok teşekkür ediyor, yazılarının devamını diliyorum..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok bi numara yok yazıda ama renk katmış, artistik durmuş :)

Barizzio dedi ki...

Arkadaşım adamın ilk yazarlık denemesi, ağır eleştiriler yöneltmesenize :)
Şaka maka ben de renk kattığını düşünüyorum. Reha erus atinadan bildiriyor tadı olmuş :)

Unknown dedi ki...

Siena bu sene de 15., yani halen düşme korkusu yaşıyorlar. Anlayacağınız bir yükselme yok form grafiklerinde :)
Basketbol konusunda haklısınız ama..
Bizde de bir Tofaş vardı zamanında, onlar da Bursayla özdeşti..