22 Kasım 2008 Cumartesi

değişim ve kaos..

garip bir ülkedeyiz..bir “olamamışlık”, bir “kararsızlık”, bir “arada kalmışlık” sözkonusu..ne batı olabiliyoruz tam ne de doğuyu batıyla sentezleyebiliyoruz..yüzünü batıya dönen metropol gençliği neon lambali rock barlarda batı kültürüne sığınırken, eve dönerken bindiği takside müslüm gürses dinledi yıllar yılı..alt sınıfların egemen kültüre dayattığı arabesk hep bir olmamis öteki taraf olarak gösterildi..oysaki arabesk denen sey de bizim kültürümüzle besleniyordu..
***
bunların farkında olmadan hayatımız da toplumumuz da biçimlendi..biçimsiz bir biçimlenme yaşadık, yaşıyoruz..kaosla beslenen bir kargaşa toplumu olduk..kaosu da istikrarlı bir değişimle, adam harcayarak, model bozarak yaratıyoruz..siyasette de, sporda da, müzikte de böyleyiz..insanların spor okumak için girdiği bir internet sitesinde, böyle sınıfsal-sosyolojik çıkarımlar yapılmaz ama milletçe uğruna çıldırdığımız futbol'un iki büyük takımının durumu bizi bu konuya getiriyor..
***
20şer milyon taraftara, dev bütçelere, yatırımlara sahip takımlar, ligin daha 12.haftasında içler acısı hallerde..ligin kalitesiyle, anadolu ihtilali ile alakası yok bunun.geçelim..ortada bariz bir bütçe-performans dengesizliği var..tekrar ediyorum; 20şer milyon taraftar ve futbolla yatıp futbolla kalkan bir millet.. bu potansiyel dünyada başka nerde var? bu nasıl bir dengesizliktir? bu kadar mı kötü kullanılır? neden modeller, planlar, kalıcı başarıların yakalanmasını hedefleyen istikrarlı ekoller oluşturulmaz? hasbelkader oluşturulanlar neden 4 ayda tuzla buz olur? fenerbahçenin oturmuş, karakterini bulmuş, tarihindeki en önemli başarısını kazanmış modeli 4 ayda nasıl bozulur, niye bozulur? söylemekten yoruldum ama zico neden gider? benim gözümde türkiye liginde 6 yıldır üstüste şampiyon olup ligi domine eden takım, yedek külebesine yapılacak bir kaç eklemeyle avrupa'nın 2.olimpic lyon'u olacakken bu fırtınayı çıkarmak, düzeni istikrarı alt üst etmek hangi mantığa sığıyor? biri anlatabilir mi?
***
aynı şeyler galatasaray için de geçerli..geçen sene müthiş potansiyele sahip en az 10 genç adamı sahneye çıkararak bir model, bir takım yaratanlar bu takımı neden veteran yıldızlarla doluşmuş süslü bir bilgisayar oyunu takımına çevirirler? kewell'ın, baros'un galatasaray'da oynuyor olmasıyla ilgili herhangi bir problemim yok, yanlış anlaşılmasın..sorun; geçen sene yaratılan agresif, genç karakterin bir anda yok edilmesi..sabredilmemesi..istikrar gömleğinin çıkarılıp parçalanması..
***
sorunlar bunlar ama nedenler de ilk paragrafta yazıyor zaten..bizim milletçe tek olayımız değişim ve kaos..bu durum aziz yıldırım için de, adnan polat için de, senin için de, trübünde omuz omuza zıpladığın adam için de, aynı sokakta büyüdüğün sen üniversiteye giderken kahveye gitmeyi seçen çocukluk arkadaşın için de geçerli..malesef geçerli..
çok dertliyim be gençler

8 yorum:

Adsız dedi ki...

dedemiz cok gulen bir insan olmadigi icin*,basinla herhafta iddasina mac yapmadigi icin** objektif(!) medyada cok kredisi olmayacaktir.daumun kaymagini yiyen ziconun*** fenerbahceye taktiksel anlamda degilde ozguven bakimindan katkilari oldugunu ve gorevini tamamladigini dusunuyorum, gecen seneki basarida deividin fuzelerinin ugurun calimlarinin daha once calisildigini kimse soyleyemez ilkkez cm oynayan teknik adam**** hamleleri yapan ziconun gitmesi dogruydu,dede biseyler ogretmeye calisiyor bizlere ronaldoyu yedek birakan ferguson gbi rotasyonu ogretiyor birseyler kaparsak yedek kalan sergenler ortegalar yuzunden hocalari gondermeyecez belki.aragonesin kaymagini kim yiyecek gercekten merak ediyorum:)
uzun bi yorum oldu RAM I anmadan olmaz degilmi:) RAMIN YETKILERI ARTTIRILSIN:))

trapano
*zico gibi
**zico gibi
***toppmoller gibi
****dk60ugur-vederson dk75kezman-semih

Adsız dedi ki...

daum gitmesin abicim..hadi daum yollandı, o zaman zico gitmesin..aragones'in gelişiyle bi sorunum yok..olağanüstü saygı duyuyorum futbol bilgisine de, hocalığına da..hadi tamam zico gitti, bari aragones gitmesin..4-5 yıl kalsın bu takımın başında. tam anlamıyla yansıtsın kendini takıma, oynanan futbola..başlasınlar artık bi yerden..gs için de aynı şeyler geçerli. hagi niye gidiyor? gerets niye gidiyor? skibbe arkadaşımız neden yollanacak?

benim sorunum gelişlerle değil, gidişlerle..24 yaşındayım, 6-7 yaşından beri top hastasıyım, futbol manyağıyım ama fenerbahçeyi 4 yıl üstüste aynı antrenörün çalıştırdığını hatırlamıyorum..gs'da da fatih terim o 4 şampiyonluktan en az birini kazara son haftada kaçırsaydı, görürdüm ben olacakları..

w.t

Adsız dedi ki...

daumla gerets tamam da bence zico gidisi dogru karar aslinda sorun tercih sirasinda oluyor ertugrulun gidecegi gelecegi gun belliydi, riza oguz ridvan hagi hepsi "bu zor gunlerimizde bizi ancak kendi icimizden biri kurtarir" aciklamasiyla gelen kisinin omru ne kadar uzun olabilirki, gelecek sezonun ortalarinda denizlinin gonderileceginden suphem yok:) onun icin istikrar aranirken adaylarin kapasitesi de onemli bir wenger bir lippiyi getiremeyiz tamam ama delbosque aragonese sabretmek lazim ben olsam skibbeye sabretmezdim sahsen:)
trapano

Adsız dedi ki...

tercihleri yaparken zaten yeterince eleştirimiz oluyor..skibbe arkadaşımızda da öyleydi. kimse çıkıp "biz bu adamı şu şu özelliklerinden dolayı getirdik, şunu şunu düşünerek aldık" demedi..adamı getirmek için nedenleri vardır illa ki. o zaman sabretmeleri lazım..yok adamı "rahat harcayabileceğimiz bi adam" diye getirmişlerse bi şey demiyorum, eşşekler züksün onları :) teknik direktörlük saygın bi meslek, babasının parası var yine başkanlık-yöneticilik koltuğunda oturan allahsızların oyuncağı değil! 3 ayda kovacaksan alma adamı..öyle yapacaksan salla, yabancılara para dökme..3 maçı güvenç kurtarla oyna, 5 maçı yılmaz vuralla..nasılsa bekliyorlar kenarda..al derbide raşit çetiner'i koy takımın başına, 4 yiyince kov erdoğan arıcayı getir. giray bulak'ı getir 2 demeç versin ortalığı sallasın,sonra kov nurullah sağlam'ı getir scolarinin antenman metodlarını uygulasın bakalım ne olacak..ne gerek var abicim aragones'e, skibbe arkadaşa..

w.t

Adsız dedi ki...

Yazının basındaki söylemlerine katılıyorum...
Ayrıca,İstikrar olması gerektıgını,sürekliligin olması gerektıgını savunmuşssun ve kesınlıkle haklısın...Ama asıl önemlim soru şu:Bu istikrarı ve sürekliliği saglayacak adam kim olacak?...Fatih Terim 9 puan arkadan geldi şampiyon oldu...Herkes gitsin gitsin derken yönetim arkasında durdu...Skibbe,Fatih Terim gibi şampiyon olamasa da uzun yıllar başarılara imza atabilecek bir teknik adam oldugunu gösteren bir Işık versin taraftarına...Aynı şey dede için de geçerli...Bu iki takımın koştukları hedefler belliyken,bu iki teknik adam bu takımların arkasında kalıyor...Ve bu baglamada,maalesef en büyük sorun karşımıza cıkıyor,yöneticilerin vizyonsuzlugu....
François

Adsız dedi ki...

güzel yazı, arkadaşa katılıyorum.

Adsız dedi ki...

@ram
tüm söylecegin bumu:)
trapano

Adsız dedi ki...

başlarsam yazmaya yazının kendisinden uzun yorum çıkar. Onu da yapmıyorum artık.