27 Aralık 2008 Cumartesi

Yiğido Galatasaray'a gelsin mi?


Tarım İşleri Genel Müdürlüğü (Tigem) diyince aklıma Savaş abimin düğününü yaptığı Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tesis gelir. Bu memlekette Tarım İşleri’ni iyi hatırladığım 2 olaydan biri budur diğeri de bundan 17 yıl önce attıkları bir tohumun bu sene koca bir “Altın Para Çamı” na dönüşmüş olmasıdır. Futbola Tigemspor’da başlayan ve sözleşmesi 31 Mayıs 2009’da (TFF resmi sitesinden alınmıştır) bitecek olmasına rağmen an itibariyle hakkında 3,5 Milyon Euro ve 3 Galatasaray futbolcusu (Necati+Mehmet Güven bonservisleriyle, Aydın kiralık) değeri biçilen 27 yaşındaki Mehmet Yıldız’dan bahsediyorum.

Baros-Nonda-Karan ve hatta Kewell-Serkan-Yaser’i olan Galatasaray’ın gündemine, Davala ve Boekamp’ın gönderildiği yerden geldi Mehmet Yıldız, yani Galatasaray’dan ayrıldığı zaman TFL’deki en beğendiği 2 oyuncu olarak Mehmet Topuz ve Mehmet Yıldız’ı gösteren Kalli’den. Emre Aşık’ı gönderip Bouzid’i getirmek gibi müthiş bir transferin yaratıcısı bu sefer de Mehmet Yıldız’ı getirip Ümit Karan’ı silmenin planlarını yapıyor.


Ben de futbolcunun kolay kolay yere düşmeyen yani oynamaya niyetli olanını ve eski takımlarında süreklilik göstermiş olanını severim. Bu açılardan baktığımızda geçen sene 33 maç oynayıp 14 gol atmış, bu sene ise 16 maçın hepsinde oynayıp şimdiden 11 gol atmış olan Mehmet Yıldız ideal bir futbolcudur. Ayrıca Süper Lig’deki 3 sezonunda özellikle büyük takımlara karşı izlemiş olduğum (yaklaşık 18-20 maç eder) Mehmet Yıldız, Türkiye’de çapa oynayabilecek en ideal 2 futbolcudan biridir. Şöyle ki takımın sıkıştığı anlarda topu şişirebileceği, arkası kaleye dönük bir şekilde topu durdurup arkadaşlarının hücum alanına taşınmasına yardımcı olabilen futbolcu tipini kastediyorum. Türk futbol tarihinin en kolektif takımı Okan-Emre-Hagi’li Galatasaray da, tarihinin en önemli Avrupa başarılarına imza atan Zico’nun Fenerbahçe’si de çapa orta uç elemanlarının çok önemli katkılarını görmüşlerdi başarılı yolculuklarında. Peki, nedir Kral ve Semih’i Mehmet Yıldız’dan ayıran? Kral da Semih de Türkiye’nin yetiştirdiği en yüksek futbol bilgisine ve oyun zekâsına sahip oyunculardır. Zaten Alex’in de oynamayı en çok sevdiği oyuncu olduğunu defalarca dile getirdiği oyuncudur Semih. Takımı atağa çıkarken nereye kaçacağını bildiği kadar top kendisindeyken de kafasını kaldırıp uygun futbolcuya çok kritik paslar vermesini bilir. Böyle futbolcular rakibi 3’e 3 yakaladığında en uygun futbolcuya topu aktarabileceğine emin olduğun oyunculardır. Ben izlediğim maçlarda Mehmet Yıldız’ın özellikle kontratak pozisyonlarda uygun pozisyon alamadığını bu sebeple takımın hücum oynadığı Anadolu takımı maçlarında çok başarılı olurken daha defansif oynanması gereken 4 büyükler ve Milli Takım maçlarında yeterince etkili olamadığını düşünüyorum. Mehmet azmi ve fiziğiyle topu ittire ittire ve rakiple boğuşa boğuşa defansın daha kalabalık olduğu durumlardan dahi pozisyon çıkarabilen bir futbolcudur. Ancak büyük maçların topçusu değildir. 3 sezonda yapılan yaklaşık 20 büyük takım maçında ancak 5 gol atmış olması da bunun göstergesidir zaten.

Tugay’ın 30 yaşından sonra gittiği Premier Lig’de, Bülent’in 33 yaşından sonra futbollarını olgunlaştırdıklarını düşünürsek, Mehmet de gayet tabi Galatasaray gibi bir takımda, yanındaki yıldız oyuncularla futbol zekasını arttırabilir ve 30 yaşlarında dünya çapında bir golcü olabilir. Hatta ofansif futbola yatkınlığıyla zaten sürekli Türkiye’deki maçlarda sürekli kapanan rakiplere karşı oynayan Galatasaray için bu sene dahi çok faydalı olabilir. Ancak, hedef Kadıköy ise bu yolda pek faydalı olamaz. Ayrıca bu kadar maddi ve zaman yatırımı yapacağınız bir oyuncuyu bu fiyata bu şartlarda almak, henüz kendi futbolcusunun parasını düzgün ödeyemeyen bir takıma ne kadar uygun düşer ve bu uğurda 1. kaptan olarak atadığın, taraftarın her zaman sevdiği (Fenerbahçe hatta özellikle Rüştü’ye attığı goller sebebiyle) kaptanını harcamaya değer mi asıl tartışılması gereken nokta budur. Zaten bu sene sonunda sözleşmesi bitecek olan Mehmet’i sezon sonunda bonservissiz almaktır yöneticilik başarısı. Demirören’in Holosko’yu alması değildir.
sistem kaç kaç kaç olsun wasted??

12 yorum:

Adsız dedi ki...

peki köşe yazarlığı konuyu ortada bırakmak mıdır?
şimdi alınsın mı alınmasın mı?
:D:p:)))
neyse al lee,
ben aslında mehmet yıldız'ın değil de başka birinin alınacağını ve bu olayın türkiye de gündemi fazlasıyla meşgul etmek için kurulduğunu, servet in iyi bir parayla gönderilip yerine delikanlı çocukların bakacağını düşünüorum...

burkay

Barizzio dedi ki...

Bence köşe yazarlığı, aynen bu şekilde, kendi kafasındakileri yazıp, hisseyi okuyucuya bırakmaktır. Ben çok şey anladım yazıdan, çok keyif aldım, kimisi daha az anlayacak, kimisi daha az keyif alacak, kuşkusuz..
Mehmet yıldız sizin olsun, olsun da bu takımda yer bulabilecek mi sandınız ki garibim?
Baros'u mu kesecek Skibbe hoca, hayri kewell'ı mı?
Aman hocam, yeni Zafer Biryol'lar yaratmayın..

Adsız dedi ki...

O zaman, demekki kendi kafası çok karışık ve bu da yazıya yansımış..ya da kafalardaki manipulasyon yaratma olgusu biras fazla kaçmışş...hala mehmet yıldız dışında birinin alınacağı iddaasındaım şayet alınacaksa..


burkay

Adsız dedi ki...

holosko çok iyi transfer bence.çok da iyi oyuncu ama harcanıyor, kullanmayı bilmek lazım. peki holosko 5 milyon eder mi? ben simsar değilim ki, bana ne..iyi oyuncu işte..devre arasında kimi alabilirsin ki zaten parayı bayılmazsan?

kaptan harcanıyor filan demişsin bi de.. ümit ne kaptanlık yaptı takıma bu sene..takım bu sene yalpaladığında kimlerin devreye girdiğini, gerçek kaptanlığı kimlerin yaptığını floryaya yakın olanlar bilir..ümit'in neler çevirdiğini de..yukarda sadece "bu sene" demişim, geçen sene de bi şey yapmadı ki ümit kaptanlık anlamında. aziz yıldırım'ın evine gidip "başkanım izin alamadım" diyen kaptan işte..

floryanın 5 kapısı vardır hocam..hakan şükür, bülent korkmaz..ümit çıkarsa kimseye koymaz..

mehmet yıldız hakkında ne düşündüğümü biliosun zaten..

eline sağlık..

w.t

Al lee dedi ki...

öncelikle burkay kardeşim daha önce de defalarca belirttim, köşe yazarlığı değil bloggerlık yapıyoruz, daha derin eleştiri bekliyorum senden wasted'ınki gibi mesela.
wasted kardeşim, sen ise sivasspor'un antrenmanları, Florya'nın çimleri derken gece yarılarına kadar muhbirlik mi yapıyorsun yoksa çerkezköyde audit mi beni tereddütte bırakıyorsun. Ümit Karan, Fenerbahçeyle görüşsün görüşmesin, yıllar boyunca Galatasaray'a yapmış olduğu katkıyla hem kaptanlık pazubandını haketmiş hem de taraftarların gönlünde yer etmiş önemli bir futbolcudur ve bu kadar kolay harcanmayı haketmiyordur. Ama anladığım kadarıyla bu Florya'nın 5kapısından Hakan'ı Bülent'i çıkarıp bu futbolculara ilaveten Hagi'ye bile jübile yaptırmayan Galatasaray geleneğini içine iyice sindiriyorsun. Benimse ne yazık ki zoruma gidiyor.

Adsız dedi ki...

yukardaki yorumunundaki sondan bi önceki cümleni inanmayarak söylemişsin..çok belli oluyor :)

PS: bi de gs,fb,transferler, top, oyun,4-4-2 bunlar güzel şeyler..bunları konuşalım..kimin geceyarısı ne iş yaptığı çok önemli değil..kgg..

w.t

Adsız dedi ki...

al lee,

köşe yazarlığı derken heralde bloggerlığı kastediyorum. defalarca söledim gibi şeyler söleyip de gerizekalı muamelesi yapmanı, yazacak bişiler bulamayıp lafı çevirmeye çalışmana bağlıyorum.

aziz dostum,
demek istediğimi belki net ifade edemedim. ben yazıyı okuduğumda alt alta sıralanmış 5-6 fikrin bir iyi tarafından bir kötü tarafından bakıldığını gördüm. ama aklımda kalan şey ne iyi ne de kötü. hani alınsın mı alınmasın mı tarafını tabiki okuyucuya bırakacaksın, bunlarla ilgili saptamalarını yapmışsın zaten. ama ana fikri yok demek istedim sadece. kesinlikle iş öğretmek deil mevzum,üstüme vazife de deil. Ama senin önceki yazılarından yola çıkarak senin kendi fikrini de yazı da görebileceğimi ummuştum. affedersin de bırak da romantik yazıları mehmet demirkol yazsın olur mu cnmm??
derin eleştiri için derin yazı gerekir dimi??altan tanrıkulu tadında olmuş biraz yazı...:)))
:)
ama eline sağlık, araştırmanı da yapmışsın, bizi de bilgiye boğmuşsun...
görüşürüz kardeşim..

burkay

Al lee dedi ki...

canım kardeşim,
bloggerlıktan kastım, aklımdan geçenleri karaladığım bir sayfa olduğu,herhangi bir sonuç yaratma kaygısı taşımadığımı belirtmek istemem idi. O sebeple zaten net bir cevap vermeme gerek yok.
Ayrıca yazıdaki 20 maçta 5 gol ve sezon sonu bonservis biteceği cümleleri araştırma öğeleri ancak geri kalan 4 paragrafın araştırma değil gözlem neticesi. Yani bilgiye değil yoruma boğmuşumdur en fazla.
Ama madem çok net cevaplar peşindesin dile getireyim:
Mehmet Yıldız bu şartlar altında Galatasaray'a alınmamalı çünkü ancak Türkiye Ligi'nde faydalı olabilecek bir yapısı var ve sözleşmesi bu sene sonunda sona erecek bir futbolcu için fazla maliyetli (maddi ve manevi -özellikle parasını alamayan mevcut topçuları hesaba katarsak.
kapiş?

Adsız dedi ki...

şerefsizim ali lukunku olsaydı bu kadar tartışmazdınız :))

w.t

Al lee dedi ki...

allee lukunku :)
olum şaka maka ona da 2.7 M$ vermiştik yine bi ara transfer döneminde. Bu arada youtube'da Ali Lukunku yazın çıkan videoları izlerseniz kim bu adam hemen alalım dersiniz :)

Adsız dedi ki...

"yazar yukardaki yorumda siz youtube görüntüsüne bakıp futbolcu beğenen, futboldan anlamaz iğrenç adamlarsınız demek istemiştir" diyip polemiği devam ettirmek istiyorum :))

allee senin kulağın kesiktir, memo imza atarsa ilk bana msj at, olur mu?

w.t

Adsız dedi ki...

o deil de yeni stad görebilecek miyiz al lee??
orda tezahürat edeceğimiz günler yakın mıdır?
bu konuyla ilgili de duygusal bir mehmet demirkol yazısı görmek istiyorum...:D

burkay