20 Ekim 2008 Pazartesi

ultrAs




Yazının başlığından insanın aklına ultrAslan ile ilgili bir yazı yazacağım geliyor. Ama bu yazı Galatasaray'ın taraftar grubu hakkında değil, ultras ismini taşıyan hareket ve ultrAslan'ın A'sının neden büyük yazıldığı ile ilgili ki sebep çoğunlukla zannedildiği gibi aslan kelimesinin ilk harfi olması değil.

Ultras endüstriyel futbola karşı olan taraftar gruplarıdır. A.C. Milan'ın müthiş koreografilerini hala aklımızdan çıkaramadığımız Fossa dei Leoni'si, Olimpik Marsilya'nın meşhur Ribery koreografilerinden hatırlayacağınız Curva-Massilia'sı ve Celtic'in Green Brigade'i de Galatasaray'ın ultrAslan'ına ilham veren ultras hareketinin birer ürünüdür. Tribünü Alperen ocaklarına döndürmekle suçlanan ultrAslan'ın(!) aksine genel mantalitesinde sosyalizmi barındırır, renkleri anarşizmin siyahı ve sosyalizmin kırmızısıdır. "A" harfi ise anarşiyi simgeler, bu yüzden büyük yazılır.

Tüm dünyada kendini ultras olarak kabul eden grupların ortak bir de manifestosu vardır, ki bu manifesto (tüm maddelerine katılmasam da) bize özlemini duyduğumuz bir çok şeyi hatırlatır.

Buraya bütün manifestoyu yazacak değilim. Birkaç sevdiğim maddeyi yazacağım. Tamamını orjinal bir metinden okumak isteyenler için link:http://the-manifest.hit.bg/italy.htm
türkçesi için de ultrasmovement.blogspot.com fikir verebilir.
işte benim favori maddelerim:
  • Ultraslar taraftarları bağımsızdır ne yönetimle ne de medya işleyişlerine karışamaz

  • Gol sevinci yaşam özgürlüğüdür: Gol sevincine müdahale edilmemelidir.

  • Eski Şampiyon kulüpler kupası formatına dönülmeli: Ülkesinde hiç şampiyon olmamış bir takım Şampiyonlar Ligi ne katılıp kazanabiliyor.

  • Forma numaraları 1 den 11 e kadar olmalı

  • Forma arkalarına isim yazılmamalı. (bkz. Revivo yazan Fenerbahçe formaları, Emre yazan Galatasaray formaları vs..)
Bunlar ve diğer maddeler, hatta manifestoda yer almayıp da futbolu güzelleştirecek, endüstriyelleşmekten kurtaracak, önerileriniz fikirleriniz varsa yorumlarda bekliyoruz efendim..
no al calcio moderno

4 yorum:

wasted times dedi ki...

bence şu maddeler eklenmeli;

-sabri ameliyat olsun, kafasının şeklini değiştirsin..

-bütün hakemler saçlarını kazıtsın..

-kaleciler eşofman altı giysin, şapka taksın..şekil olsun..

bi de "gol sevinci, yaşam özgürlüğüdür" çok doğru ama nouma, lucarelli gibi azmanlar yüzünden lincoln bayrak direği ile rahat rahat dans edemiyor..kınıyorum..

Adsız dedi ki...

Ultraslar futbolu sever,avrupa maçlarında ezeli rakibini destekler hatta abartıp formasını giyer.

Barizzio dedi ki...

Bu minvalde ultraslan'ın ismindeki ultras çıkarılsın, lan olsun ismi.
Ultras'ı oluşturanların da ruhu şad olsun.

Adsız dedi ki...

her mactan once bi koyun keci falan da kesilebilir bence.. takimlar ortak danaya da girebilir belki.. kimbilir..