7 Şubat 2010 Pazar

Semih-Cem Sultan ve genç oyuncu fetişi..


Bir futbol takımının genel anlayış olarak altyapıya önem vermesi ve taraftarların buna destek olması elbette güzeldir. Ama Galatasaray taraftarlarının büyük çoğunluğu için durum farklı. Genç futbolcuları ilk 11'de görme isteği artık fetişe dönüşmüştür pek çoğu için. Bu noktada Galatasaray'ın altyapısını takip eden, paf-A2 takım maçlarını izleyen futbolseverleri bir kenara koymak istiyorum. Ama genelde şöyle olur. Bir paf takımı ya da genç milli takım maçından sonra bir gazetede şöyle haberlerden biri çıkar: "Teknik Direktör Ahmet, genç futbolcu Mehmet'i geleceğin Carlos'u olarak görüyor", "Paf liginin gol kralı Cavit gümbür gümbür"vs.. Bunu okuyan Galatasaray taraftarı önceki gün izlediği Barcelona maçında forvette Krkiç-Pedro, orta sahada Busquets görmüş olmanın heyecanıyla ilk 11'ler kurar Mehmet'i sol beke Cavit'i forvete yazar. Ondan sonra da neden bu gençler harcanıyor, dünyaca ünlü yıldızlar var altyapımızda forma vermiyoruz der. Gün olur bu gençler forma bile giyemeden Anadolu kulüplerine kiralanırlar. Büyük yetenekleri kendilerine orada bile ilk 11 şansı verilmesine yetmeyince aslında o kadar da büyük yetenek olmadıkları anlaşılır. 88' neslinden umut kesilir, 90' nesline odaklanılır.

Bu hikaye istisnalar haricinde böyle süregelmiştir. Galatasaray'da genellikle A takımda forma giyme kapasitesindeki oyunculara forma verilmiştir. Bunların bir kısmı kendini kanıtlamış bir kısmı da kanıtlayamamıştır. Altyapımız yıllardır kendi yaş gruplarında başarılar göstermesine rağmen üst gruplarda aynı etkiyi gösterememiştir ki altyapıdan çıkan oyuncunun A takıma tam anlamıyla hazır olması için bu tarz çalışmalara yıllarını vermiş Jan Derks göreve getirilmiştir.

Bu yazının çıkış noktası da Galatasaray'ın defanssız kaldığı günler Semih'e ilk 11 verilmesini isteyenler ile forvetsiz kaldığı bugünlerde Cem Sultan'ı ilk 11'de görmek isteyenlerin sayısıdır. Geçen sene Semih için Bülent Korkmaz, yetenekli ama nerede duracağını bile henüz bilmiyor, Harry Kewell gençliğinde aldığı eğitim sayesinde an itibariyle çok daha iyi defans bilgisine sahip demişti hatırlarsanız. Zaten Semih de ilk 11 oynadığı bir Ankaraspor maçında yer tutma yanlışlığıyla takımının 2 puanına mal olmuştu. Olsun elbet, canı sağolsun da demek ki Bülent Hoca da haklıymış bir yerde. Demek ki işkembeden sallamamak lazımmış henüz.

Şimdi Cem Sultan fırtınası esiyor aynı şekilde. Adını şimdi anımsayamadığım bir blog, Galatasaray Cafercan'ı geri getirsin demişti devre arasında, Konya Şekerspor'da attığı golleri ve oynadığı futbolu referans göstererek. Beşiktaş ile oynanan Türkiye Kupası maçında da iş olduğunu gösterdi az çok Cafercan kendinde. Bu mantıklı bir öneridir, ama uygun görülür görülmez o ayrı. Ama Cem Sultan'ı ben izlediğim hiçbir hazırlık karşılaşmasında öyle etkili falan görmedim. Benim aklımda kaldığı kadarıyla Cem Sultan'ı bugünkü Kayserispor maçında oynatsaydık Aydın Toscali ile her karşılaştığında gözleri dolardı sertlikten.Mutlaka yetenekli çocuk ama arzu edilen fizik güce sahip olsa zaten görür oynatır A takım teknik ekibi. Bu teknik ekibin Serdar Eylik, Emre Çolak gibi isimleri kazanmak için uğraştığı gözardı edilmemelidir.
Son 16 postu ben yazım, nerede blogun geri kalanı, nerede Ümit adlı eser?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben olaya şu yönden bakıyorum. cem sultan'ın forvette oynaması arda'nın kendi pozisyonunda oynamasına yol açacak ve böylece takım daha etkili olabilecek. bu da bir önermedir ama benim tercihim devre arasında hiö olmazsa özgürcan'ın takıma katılması olurdu. özgürcan iyi kötü doldururdu o pozisyonu diye düşünüyorum.