14 Mayıs 2008 Çarşamba

sabır


malümunuz fatih hoca galatasaray kupayı kaldırdıktan 3-4 saat sonra milli takım kadrosunu açıkladı..böylece şampiyonluk geyiklerine harcanacak efor milli takım kadrosu üzerindeki spekülasyonlara harcanmaya başlandı..

kazım eğer "colin" ise takımda ne işi var, gökhan gerçekten "cam" mıdır, tümer kışlaya mı gitmelidir şampiyonaya mı, ümit karan'ın "derin" ilişkileri kalecilerle olan ilişkilerinden daha mı sığdır, guardiola'nın beğendiğini fatih terim nasıl beğenmez vs.

yazılan çizilen çok..

barizzio bile "yeni vedatlar yaratma sevdası" dedi..

iyi de etti..

hem 12 yıl öncesine gitmiş olduk hem de vedat'ın mükemmele yakın oynadığı maçta "en asil duygunun insanı alpay"ı bir kez daha sevgiyle andık..

nacizane görüşlerime gelecek olursak;

vatan, millet geyiklerini futbola, spora karıştırmaktan pek hazzetmem ama herşeyden önce iyi algılanması gereken şey, bu şampiyona futbolumuz açısından oldukça hayati..
6 yıldır uykuda olan futbolumuzun fenerbahçe'nin ciddi başarısından sonra ulusal takım düzeyinde de desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunun düşünülmesi taraftarıyım..
bunun için de bence yapılması gereken ilk şey, cimbom-fener kavgasını bir kenara koyup eleştirilerimizde yapıcı ve insaflı olmaktır..

ben de çoğu insan gibi topuz'u ya da karan'ı kadroda göremeyince şaşırdım..ama fatih terim'in ne yapmak istediğini gerçekten görmemiz ve sağlıklı bir şekilde eleştirebilmemiz için hazırlık maçlarını beklememiz şart..

dikkatlice incelendiğinde, mevcut kadro 4-6-0 gibi modern bir sistem için oldukça uygun görünüyor..yani takım hücümdayken kanatlardan içeriye kateden hücümcular, top rakipteyken ortaya ya da kanatlara çekiliyor..yay dizilişi diyebiliriz buna..top bizdeyken 4-3-3, top rakipteyken 4-6-0..yani şampiyonlar ligi'nin son 4'ünün oyun stratejileri..

forvet hattında tuncay, nihat ve gökdeniz bu sistem için oldukça uygun..ve böyle düşününce kral, mehmet yıldız ya da ümit karan'ın kadroya alınmaması anlaşılabiliyor..

ortasahada da marco, topal/ayhan ve emre..yani oyunun iki yönünü de oynayabilen oyuncular..arda ve tümer de yenik olduğumuz ve kilidi açamadığımız maçlarda kenarda duran iki yaratıcı güç..

asıl sorunumuz olan yer savunma..bunun nedeni de kuşkusuz memleketteki stoper kıtlığı..başka açıklaması da yok..kötülerin iyileri de kadroda zati..bu bölge için de tahminim servet-aşık ya da güngör..sağ bek gökhan, sol bek balta..

bu kadro ve strateji tercih edilir mi ya da tercih edilirse portekiz ve çek cumhuriyeti gibi ateşli takımlara karşı ne kadar işe yarar, bekleyip göreceğiz..

ama herşeyden önce, eleştiri için biraz daha bekleyelim..

en azından hazırlık maçlarına kadar...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Mücadelenin yüksek olduğu maçlarda 4-6-0 dizilişi top rakipteyken bir takım için olması gereken, peki uygulama kısmını bir aydan az kalmış bir süre içerisinde başarabilecekmiyiz işte bu bir ?

wasted times dedi ki...

uygulama kısmını son aya bırakmamız tabi ki sorgulanmalı..malesef milli takımımızın bi futbol karakteri yok..hiç olmadı..yani bizim için 4-6-0'ı denemek neyse 4-4-2'yi ya da herhangi bir sistemi denemek de öyle..anlayacağın kaybedeceğimiz fazla bi şey yok..

umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır..

Barizzio dedi ki...

Zaten Fatih Terim bence hiç bir zaman bir taktik dehası olmamıştır.
İyi futboluları iyi futbol oynamaya ikna eden, dev bir motivatördür kendisi.

Adsız dedi ki...

ben şu 4-6-0 mevzuuna takıldım. çok iddialı bi söylem olmuş. en azından drogba ve torres'in sapına kadar saf striker olduğunu ve turnuvada da böyle oynadıklarını hatırlatırım. usuletle ve suhuletle...
lazzz

Barizzio dedi ki...

Sevgili lazzz,
Gözleminde haklısın aslında. Aslında yazarı mazur gör, muhtemel amacı, yükselen futbol değeri olan bu taktiği biraz daha yüceltmektir okuyucunun gözünde.