23 Mayıs 2008 Cuma

diz iz taktik samtayms..


Milli takımda 2. Fatih Terim döneminin başında, Fatih Hoca takımı Türk taktiği dediği 5 tane 2'li sistemiyle oynatacağını söylüyor ve takımın kilit oyuncusu olarak da Nuri Şahin'i işaret ediyordu. Ama Türk taktiği ne tesadüf ki Brezilya'nın dünya kupasında hayal kırıklığı yaratan 5 tane 2'li sisteminin kötü bir uyarlamasıydı - ki Fatih Hoca 1996'da Galatasaray'ın başına geçtiğinde manşetlerde yer alan sözü dün gibi hatırımdadır: "Bu takıma Brezilya gibi top oynatacağım!"
Galatasaray uzun süre o zaman Brezilya'sının diamond'ını denemiş ama ilk zamanlar maya tutmamış daha sonraları takım yapısına tam uyan 4-3-1-2 (hatta 4-3-3, 2-7-1 vs)'i çok başarılı uygulamaya başlamış ve Uefa'ya kadar uzanmıştı.
Türk taktiği hayal kırıklığından sonra dönemin popüler taktikleri 4-1-3-2 ve 4-4-1-1 deneyen Fatih Hoca, hazırlık maçlarında klasik İngiliz orta sahası diye bilinen ve herkesin İngiltere Milli Takımı (ki onlarda Euro 08'de yoklar) ile özdeşleştirebileceği ortada 2 MC li taktiğini dönmeye çalıştı ki Topuz,Hamit,Emre,Arda dörtlüsü Romanya'ya karşı 2-0 yenilirken top bile yapamazken Mehmet Demirkol'dan başka bu arayışa alkış tutan da olmadı.
Tabi Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek lazım ki Otto Rehagel'in Yunanistan'ıyla başarısı ispatlanmış catenaccio altyapılı 4-2-3-1'e dönmemek belki de güzel futbol adına Fatih Terim'in yaptığı en güzel denememeydi..
Dünya Kupası öncesi yine bir basın toplantısıyla yeni taktiğini (!) tanıtırken Fatih Hoca, Euro 08'de bize olası bir başarının mimarının kendisinden başkası olmayacağını ilan etmeye çalışıyordu.
4-3-3 oynayacaktı Türkiye, yani taktik kara tahtada göründüğü itibariyle orta sahada biri önlibero özellikli olmak üzere sağ ve sol içten oluşurken, wingback'ler ile destekleniyor aynı zamanda açık gibi de oynayabilen forvetler swap position yaparak rakip defansın dengesini bozuyordu. Bu enteresan taktik de bize birşeyler anlatmaya çalışıyordu sanki bir dizmeyi deneyelim bakalım:
Van der Sar
Brown - Ferdinand - Vidic - Evra
Hargreaves - Carrick - Scholes
Rooney - Tevez - Ronaldo

Pardon Türk Milli Takımı'nı yazacaktım di mi ...

Hiç yorum yok: