7 Eylül 2009 Pazartesi

robert enke ve fenerbahçe kalesi

robert enke'yi hepimiz 3 gol-10 gün'lük fenerbahçe macerasından tanıyoruz. barcelona'ya giden rüştü'nün yerine barcelona'dan gelen enke, 10 günlük (!) uyum dönemini atlatamadığından takımdan gönderilmişti. enke 2005 yılından beri hannover'in kalesinde ve sepp maier, bodo illgner, andreas kopke, oliver kahn ve jens lehmann'dan sonra alman kalesi için en büyük aday. teknik direktör löw'ün de şimdilik ilk tercihi tim wiese ya da rene adler değil, robert enke.
***
robert enke demişken, ilginç bir istatistiği de not etmek istiyorum; toni schumacher'den sonra fenerbahçe'nin 20 yılda dışardan ithal ettiği tek kaleci var, o da robert enke. 1989 yılından sonraki fenerbahçe kalecilerini sıralayacak olursak; engin ipekoğlu, rüştü reçber, robert enke, recep biler ve volkan demirel. yani 20 yılda 5 kaleci. hadi serdar kulbilge'yi de sayalım; 6. diğer büyüklerimiz beşiktaş ve galatasaray'a göre korkunç bir istikrar demektir bu. zira galatasaray da beşiktaş da, 20 yılda 11-12 kaleci değiştirmişler. tabi bunlar aklıma gelenlerle sayabildiklerim.
***
merak edenler için beşiktaş ve galatasaray kalecilerini aşağıda sıraladım;

beşiktaş: jaroslaw bako, fevzi tuncay, ike shorunmu, raimond aumann, marjan mrmic, peter kjaer, mattias asper, vedran runje, oscar cordoba, rüştü reçber ve hakan arıkan ile toplam 11 kaleci. hatırlayamadıklarımı yorumlarda ram'dan bekliyorum.
galatasaray: zoran simovic, hayrettin demirbaş, gintaras stauce, volkan kilimci, mehmet bölükbaşı, claudio taffarel, faryd mondragon, orkun uşak, aykut erçetin, morgan de sanchis ve leo franco.
***

12 yorum:

Unknown dedi ki...

ek olarak hatırladıgım besiktasta myhre ile galatasarayda brad friedel

Adsız dedi ki...

fenerde oğuz;beşiktaşta şener,ramazan bir de ortak murat vardı.

Adsız dedi ki...

wasted kardeşim,

GS istatistiğine, zaman zaman oynayan kalecileri böle koyarsan şişmiş gözüküyor...ama geriye dönük as kalecileri sayarsan FB de yaptığın gibi, 96 dan bugüne 5-6 kaleci yapıo...biraz haksızlık olmuş gibi sanki...fenerde de o dönem yedek kaleciler vardı dimi??

Burkay

Adsız dedi ki...

burkay;

ben zaman zaman da olsa takımın "birinci" kalecisi olan adamları yazmaya özen gösterdim..volkan kilimci de mehmet bölükbaşı da orkun uşak da aykut erçetin de yeri geldiğinde galatasaray'ın birinci kaleciliğini yaptılar..mesela 2007de ligin ilk yarısında kaleci orkun'ken, ikinci yarısında aykut olmuştu, hatırlaman lazım bunları..

fenerbahçe için de aynı şey geçerli..rüştü iki maç sakatlandı diye oğuz oynamışsa oğuz'u yazmam doğru değil tabi ki..birinci kaleci rüştü'dür..

ne yaparsak yapalım, fenerbahçe'nin kaleci konusunda istikrar anlamında diğer iki takıma da tur bindirdiği gerçeğini değiştiremeyiz..

w.t

Adsız dedi ki...

Ben gerçek değiştirmekten bahsetmedim, yanlış olmasın..sadece bnm aklımda kale önüne dikilmiş direkten daha faydalı kaleci olarak 4-5 isim aklımda kalmış vaziyette ; tafi, mondi, de senç, şimdi de leo..:)bu 4 lünün aralarına girmiş kaleciler bana kaleye sürekli geçen kaleciler olarak gelmemekte...aykutu, orkunu ve mehmet bölükbaşı'nı halı saha maçına çağırmam...:D
şaka bi yana FB nin kaleci konusunda süper bir istikrar gösterdiği aşikar..volkan kimi sençler tarafından sevilmez haklıdır da sevmemekle..kapalıya hareketin babafingosunu çekmiştir..ancak kendisi kalecilik konusunda gün be gün kendini geliştirmektedir..


KinG

Adsız dedi ki...

kova yaşarı bile yabancıya tercih etmişsek biraz takdir ahah
ayrıca bizim yedek kalecilerimiz çok dikkat hep eziktiler kupa maçlarında bile oynamazlardı. son yedekler rüştü, murat, fevzi, oğuz, recep, volkan b.

trapano

Adsız dedi ki...

bi tane gslı mehmet vardı antakyalı oldugu ve lunaparkta kalecilik yaptıgı söylentileri dolaşıyordu küçükken. şu kale direğini kafasıyla düzeltmeye çalışan mehmet

trapano

Adsız dedi ki...

lk tercihi tim wiese ya da rene adler değil, robert enke.

Bi neuer vardı sanki ne oldu ona :).

Adsız dedi ki...

@adsız;

manuel neuer de önemli bir aday tabi :)

w.t

ramram dedi ki...

Beşiktaş'ta Zafer diye bi kaleci de vardı sanırım. Sırf wasted değinmiş diye ekliyim dedim. İçlerinden Shorunmu'yu unutamıyorum. Oscar,Auman, Runje ve Mrmic'in yeri ayrıdır. Auman yüzünden hep şapka takardım.

Tabi ufak bir eksik. Engin Fenerbahçe'ye gitmeden önce bir sene Beşiktaş'ta oynamış, Türkiye'nin bir numaralı kalecisi olup ne hikmetse Fenere gitmiş.

Rüştü'nün de Beşiktaş'a son anda gelmeyip Fenere gittiğini de düşünürsek, aslında kaleci konusundaki bu istikrar Beşiktaş'a ait olabilirdi ihtimali içimde kalıyor.

Hem Beşiktaş, hem Fenerbahçe'de oynayan 3 kaleciden ikisi çok başarılı oldu. Milli Takım forması giydiler. Hatta biri Barcelona'ya gitti.(geçen bir futbolcu Barcelona'da forma giyen ilk Türk olmak istiyorum gibi bişey mi demiş!?) Ama iki takımın maçında ayağı kırılan talihsiz Murat'tan bir cacık olmamış. Öyle yazıyım dedim:)

Volkan'ı ben de sevemiyorum bir türlü. Hakan Arıkan şöyle efsane bir kaleci olsa da onu göndersek. Hem milli takıma adam göndeririz de içimiz acımaz.Yeni transferlerimiz dışında kimse yok sanırım Milli takımda.

Bir de Asper'in ne tuhaf bi kafası vardı ya

Adsız dedi ki...

bütün transfer parasına tuncayı alaydınız, hem gururu kurtarırdınız, hem de yerinde bi transfer olurdu kanımca..tabi bi de ümit karanı..:D

KinG

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.