6 Temmuz 2009 Pazartesi

kidd, shaq, rasheed, hido vs.


nba'de sezonun popüler (kime göre, neye göre) free agent'larından jason kidd dallas'ta kalıyor..son 10 hatta 15 sezonda "nba'in en hayvan istatistik canavarı kimdir" derseniz 3 kişiden biri kidd der..istatistiklerle yaş ters orantılı malesef..haliyle istatistikler düşünce ücret de düşüyor..kim derdi kidd üç sezon için 25 milyona fit olacak..dallas'ın 25 milyonu yine iyi..new york knicks kidd'e 18 milyon, lakers yine 16-17 civarı bi şey teklif etmişlerdi..gözümde nba'de tüm zamanların en zeki guardına hakaret gibi teklifler bunlar..kidd'de reddetti zati..lakers ya da knicks'ten öte, büyük fırsatı kaçıran takım orlando'dur gözümde..tam ihtiyaçları olan mevkiye tam ihtiyaçları olan adam işte..15 milyona iki yıllığına kapatabilirlerdi kidd'i ama görüşmediler bile..

madem kidd'le başladık post'a, eskilerden devam edelim..normal bi ademoğlu orlando, la, miami ve phoenix'ten sonra cleveland'a giderse soğuğa alışmak için büyük modifikasyona ihtiyaç duyar ama shaq o modifikasyonu daha imzayı atarken geçirmiş..bana bundan sonra "big freeze" deyin diyor shaq..basın toplantısındaki gazeticilerden biri ben olsam "how about a polar bear" der, koşarak kaçardım oradan..transfer imzası atarken bu adam kadar lakayıt bi sergen yalçın var dünya üzerinde.."burda tek görevim kralı korumak" da shaq'ın imza törenindeki yeni aforizması (!)..

diğer bi transfer boston'da..rasheed wallace'ı aldılar..iki yıllık kontratta yazan para 12 milyon dolar..rasheed'in ederi bu kadar zaten..transfer görüşmesini yapanlar; ihtiyar heyeti (garnett, allen, pierce) ve doc rivers..görüşmeyi bizim barizzio'ya yaptıracak değiller elbette ama bu üçlünün rasheed gibi bi serseriyi takımda istemelerine şaşırdım sadece..yaşlı boston 34'lük rasheed'le tamamen huzurevine döndü..ve benim bildiğim ilk 5 başlamayan bi rasheed 70 yaşında da olsa o takımda arıza çıkarır..

transfer sezonunun en doğru hamlelerinden birini houston yaptı trevor ariza-ron artest takasıyla..akıllı transfer takımı diye bildiğim la nasıl böyle bi sıçış yapabilir anlamış değilim..ariza gibi gelecek vaaeden, savunma bilen, atletik, skorer süper bi çocuk nasıl olur da ron artest için gönderilir sevgili p jax, sorarım sana? houston için süper olay..aaron brooks'ın yanına trevor ariza..yao'nun hayatı tehlikedeyken, t mac ortalarda yokken bundan iyisi herhalde t mac-kirilenko takası olurdu ki bunun dedikosu da konuşuluyor nba kulislerinde..bu da bülent ersoy tabiriyle fevkaladenin fevkinde olur..

post uzun oldu, hido ile kapatalım..portland hido'nun liderlik yapamasa bile abilik yapabileceği ve zirveye tırmanabileceği en uygun takımdı nba'deki..hido biraz daha fazla para için toronto'yu seçti..ve bence tavan yapmış nba kariyerini de bu hareketle pert etti..hadi herşeyi geçtim, ben jose calderon'un oynadığı takımda oynamam arkadaş!

8 yorum:

Barizzio dedi ki...

Donup donup okudum yaziyi, eglendim, ogrendim.
Yasa...

Adsız dedi ki...

rasheed wallece'ın kontratı mid-level exception dedikleri olay nedeniyle 12 milyon $. ortada bir "ederi şu kadar" durumu yok yani..

MLE dedikleri olay da, off-season başlangıcında salary cap'i aşmış bir takımın boştaki bir oyuncuya önerebileceği maaştır. bu da nba'deki ortalama maaş miktarıyla belirlenir. misal 2008 2009'da bu 5,585m $ imiş..

kif

Harun dedi ki...

Neredeyse hiçbir kısmına katılamayacağım bir yazı.
1. Kidd'e verilen para çok fazla. Kidd artık savunmada eski kidd değil. Eski çabukluğundan çok uzak. Şu anda 36 yaşında kontratı biterken 39'u bitiriyor olacak. 39 yaşında bir oyuncuya senede 8 milyon dolar bağlamak ne kadar akılcı tartışılır.
2. Rasheed'in ederi budur demişsin ki. Rasheed'e Magic ve Spurs da talip oldu. Geçen seneki rezil Pistons'da iş yapmasa da. Rasheed Şutu olan, blok yapan, uzunun arkasında sağlam duran bir adam ve tercihi para olsa daha yüksek paraları bulabilecek bir adam. Lakin o para yerine şampiyonluk mücadelesini seçtiği için Boston'u tercih etti. Tabi Boston'un tüm takımla onu iknaya gitmesi ona verdikleri değeri göstermesi de en önemli faktörlerden biri.
3.Ariza-Artest değişimi (takas değil :))
Artest hem savunma anlamında hem de hücum anlamında Ariza'dan çok daha iyi bir oyuncu. Phil jackson onu adam edecektir. Ki zaten kendisi yıllık 10 civarı kontratlar alabilecekken 6'ya Lakers'ı seçti ki. Bu da onun şampiyonluk için parayı ikinci plana attığını gösteriyor.
Ariza hamlesinin tek kabul edilebilir yanı kısa vadede bi şey olmayacak takımı uzun vadede Ariza ve Brooks üstüne kurmaktır ki bu iki oyuncunun temelini oluşturduğu bir takım contender olamaz. Yao böyle sakatlıkla boğuştuğu sürece Houstan'dan bi şey olmaz.
bir diğer katılmadığım nokta T-Mac AK 47 takası. T-Mac kontratının son senesinde. Yao'nun da bu seneyi kapadığını düşünürsek en mantıklı hareket bu kayıp senede T-Mac'i kadroda tutmaktır. Seneye onun aldığı 20+ milyon USD çıkınca da yerine sağlam bir yıldız alınabilir. Şu anda T-Mac'i verip AK'nın 2 yıllık kontratını almanın en azından Yao sakatken hiçbir mantığı yok bence.
Katıldığım yegane yer Hido'nu kararının yanlışlığı. Gerçi Hido röportajlarda Toronto benim ve Bosh'un üzerine bir takım kuracak diyor ama Bosh % 90 önümüzdeki sezon Toronto'dan ayrılacak ve Toronto pek tercih edilen bir yer omladığı için onun yerine sağlam bir adam gelmeyecek. Velev ki Bosh kalmış olsun. Kendisi kritik zamanlarda ortadan kaybolan bir looser olduğu için Bosh-Hidayet temelli bir kadronun contender olma ihtimali yok.
Saygılarımla
Harun

Adsız dedi ki...

@harun;

1.kidd'in savunmadaki yavaşlığını kabul ediyorum ama lig'de kritik anlarda kidd kadar sakin kalabilen, sorumluluk alabilen kaç tane guard var ve daha da öenmlisi böyle bi guarda kaç tane takım sahip? kidd'in gecen seneki istatistikleri 9 sayı, 6.2 rebo ve 8.7 asist..eğer basketbol istatistik oyunu ise kidd ligin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularındandır ve geçen seneki istatistikleri bile onun bu yaşında bile rüya gibi bi adam olduğunu anlatmaya yeter..yok istatistik herşey değil derseniz, kidd yine ligin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularındandır..düşünüyorum ve hala savunmaları onun kadar iyi okuyabilen 3 tane daha guard göremiyorum..öte yandan dallas takımımın kimyasının da kidd'in performansına etki ettiğini kabul etmek gerekir..belki dallas için tartışılabilir ama 8 milyon kidd için gerçekten normal bi para..dallas için tartışılabilir dedim zira takım lüks vergisinin üzerinde ve kidd'e verdikleri para kadarını vergi olarak da ödemek zorundalar..

2.rasheed bi kere herşeyden önce karaktersiz, ruh hastası bi adam..birinci problem boston'un karakterli adam gibi adam yıldızlarıyla bu ruh hastasının nasıl anlaşabileceği? basketbolu da abartmaya gerek yok..ortalama bi riboundçu, abartı derecede şut deneyen bi adam..ki bunu boston'da yapabilecek mi? yada yaparsa kg ve pierce'den çalıp berbat ettiği hucumların hasabını nasıl verecek? bunlar hep soru işareti..bu kadar soru işareti varken rasheed'in ederi mid level bi kontrat'tır..

diğer eleştirilerine de cevaplarım var ama şimdi acilen çıkmam gerekiyor, bilahare yazarım..

teşekkürler

w.t

Barizzio dedi ki...

@harun
hocam yorumlarını burada görmek ne güzel yahu! Devamını ve dahasını istiyoruz :)

Adsız dedi ki...

@harun (devamı);

transfer sezonunun başında lakers yönetiminin aklında iki alternatif vardı..ron artest'e yer açmak için ya ariza'yla kontrat yenilemeyeceklerdi, ya da odom'u gözden çıkaracaklardı..odom'u gözden çıkarmak terbiyesizlik olurdu, ariza'yı (takımda kalmak istemesine rağmen) kapıya koydular..benim değinmek istediğim birinci yanlış bu bi kere..ron artest'in sadece savunma yönüyle lakers'ı iki gömlek üste taşıyacağını zaten kabul ediyorum ama ron artest be abicim..nba'de tüm zamanların nerdeyse en çok ceza alan adamı bu adam..rahatsız biri..ve bu rahatsızlık onu hiç bi yerde kalıcı kılmadı..chicago'da da, indiana'da da, sacramento'da da tutunamamasının nedeni bu sapıklığıydı..bi yanda kobe gibi egosu tavanda bi adam varken, gasol gibi çirkef biri varken artest o takımın içine nasıl konumlanır, konumlanabilir? ben biraz da bu yüzden ariza ile kontrat yenilemeyip artest'i getirmelerini anlayamadım..ariza dediğimiz adam,gencecik, geleceği açık, savunma bilen, atletik, basketbol zekası olan, yardımı ve doğru zamanlamayı bilen ve gün geçtikçe gelişen bi adam..final serisinde orlando'ya yaptıkları bile yeterli değil mi? ve bence brooks'la beraber houston'a çok şey katarlar..tamam dediğin gibi contender olmaları için en azından bi süperstar olmalı etraflarında ama ariza-brooks demek o takımın 5-6 yılı demek..bu açıdan da bakmak lazım..bi de ak47-t mac doğru takas olmaz demişsin ki ona da katılmak mümkün değil..t mac son 6 ayda sol dizinden iki tane sağlam amelyiat oldu ve toparlanıp eski t mac olması nerdeyse mucize..kontratı bitsin diye neden 1 yıl daha beklesinler ki..eğer seneye boşaçıkacak superstarlardan nemalanmayacaklarsa (ki kesinlikle çok zor onlar için maddi açıdan) beklemenin manası yok ve ak47 takımın karakterine cuk diye oturacak bi adam..brooks-ariza-ak47 ile houston ikinci denver olabilir..yao'yu hiç hesaba katmasam bile..
toronto hidayet olayı da tatsız tabi..chrish bosh konusunda katılıyorum sana..illa olumlu düşünmek gerekirse; takımda matrix de var ve bildiğim kadariyla hido'dan sonra bile cap space'leri var..bench'lerini güçlendirip, sağlam bi 5 numara alabilirlerse (imkansız gibi) belki doğuda iddalı olabilirler..o da belki işte..

teşekkürler tekar yorumlar için..

w.t

Adsız dedi ki...

@barizzio sana dicek bişi bulamıorum...:))

burkay

Harun... dedi ki...

wasted'im harcanmış'ım:)
senle temelde bir bakış farkımız var.

rasheed ve artest konusunda benim bakışım bu adamlar piyasada daha yüksek paralar bulabileceklerine rağmen bu paralara gidiyorlarsa artık bi o ruh hastası hallerinden geçecekler demektir.
ki rasheed zaten bunu daha önce gösterdi. detroit'i şampiyon yaptı adam daha ne olsun.
artest ise bence her şekilde ariza'ya tercih edilecek bir adamdır. kobe-odom ikilisi en verimli çağlarındayken onlara eşlik etmek için çok ideal bir adam. ariza tam potansiyeline ulaştığı vakit belki de iş lakers'dan geçmiş olacak.
ayrıca artest ile ilgili olarak zen master onun üzerinden gelir adam eder diyorum.
kidd'in gelmiş geçmiş en büyük basketbol zekalarından biri olduğu konusunda hemfikiriz zaten. lakin senin de bahsettiğin gibi dallas'ın oyun sistemi (ligin en az asist yapan takımlarından biri) içerisinde çok verimli olmadığı aşikar. ve daha önce de belirttiğim gibi sözleşmesi biterken yaş 39 olacak be abi.
toronto ise nerden tutsan orası elinde kalan takım.
1 numaralı yıldızları bosh -kaldığı varsayımıyla- tırsak bir adam. maç sonunda ortadan kaybolan bir adam. işte amerikalı abilerimizin buyurduğu gibi winner değil looser.
2 numaralı yıldızları hidayet ise orlando sisteminde top taşımasıyla howard'la yaptığı ikili oyunlarla yıldızlaşmış sistemin yıldızı olan bir adam. hidayetin toronto sisteminde ne yapacağı da muamma.
matrix'in phoenix'den koptuktan sonra istatistiklerinde yaşadığı dramatik düşüşün benzerini yaşarsa hiç şaşırmam. hadi yaşamadı diyelim yine de contender olmayacakları ortada.

Harun