26 Mayıs 2009 Salı

Europa League


Az çok tahmin ediyordum nasıl bir şey olacağını ama ayrıntılı olarak yeni araştırabildim güzel oyunun yeni adresini. Her geçen sene önemini biraz daha yitirmekte olan UEFA kupasını (vaktiyle finalin banttan yayınlanmış olduğu, bu sene de kupa töreninin aynı şekilde yutturulduğu bir ülkede olduğumuzu hatırlayın) canlandırmak amacıyla Platini yönetimi böyle bir karar aldı. Nedense normalde çok soğuk karşılayacağım bir değişikliğe sırf Platini başkanken yapılıyor diye daha sempatik bakıyorum.

Ortada bir gerçek var: bu değişiklik, kupayı canlandırma hedefinin yanında; ortak yayın hakkı, ortak saat, resmi maç topu ve ana sponsor gibi yollarla pazarlama gelirlerini arttırmaya da yönelik bir adım. Ama kupanın geleceği açısından çok güzel sonuçlar doğurabilecek gibi görünüyor. Benim için en çekici değişiklik şu: takımların herhangi birinin sahasında birer maç yapmak yerine (bence gerçekten çok adaletsiz ve saçma bir sistemdi) her takım adam gibi ikişer maç yapacak gruplarda rakipleriyle. Diğer yandan, inanılmaz sayıda takıma kupada yer alma şansı sağlarken, bunu da kaotik ve yapısız bir biçimde değil, tam tersine son derce net ve adaletli bir biçimde sağlamaya çalışıyor olması da çok şık bir özellik.

Gelelim kupanın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine:

1. Ön eleme turu (46 takım, 23 eşleşme)
37.-51. ülkelerden 14 lig ikincisi
22.-51. ülkelerden 29 lig üçüncüsü
Fair Play kontenjanından 3 takım

2. Ön eleme turu (80 takım, 40 eşleşme)
İlk ön elemenin 23 galibi
30.-53. ülkelerden 24 kupa galibi (kupa galibi ŞL'ye kalıyorsa kupa finalisti)
19.-36. ülkelerden 18 lig ikincisi
16.-21. ülkelerden 6 lig üçüncüsü
10.-15. ülkelerden 6 lig dördüncüsü
7.-9. ülkelerden 3 lig beşincisi

3. Ön eleme turu (70 takım, 35 eşleşme)
ikinci ön elemenin 40 galibi
18.-29. ülkelerden 12 kupa galibi (ya da kupa finalisti)
16.-18. ülkelerden 3 lig ikincisi
10.-15. ülkelerden 6 lig üçüncüsü
7.-9. ülkelerden 3 lig dördüncüsü
4.-6. ülkelerden 3 lig beşincisi
1.-3. ülkelerden 3 lig altıncısı

Play-off (76 takım, 38 eşleşme)
Üçüncü ön eleme turunun 35 galibi
1.-17. ülkelerden 17 kupa galibi (ya da kupa finalisti)
7.-9. ülkelerden 3 lig üçüncüsü
4.-6. ülkelerden 3 lig dördüncüsü
1.-3. ülkelerden 3 lig beşincisi
Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda elenen 15 takım

Gruplar (48 takım, 12 grup)
Bir önceki kupa sahibi (bu statüye henüz karar verilmedi)
Play-off'ta kazanan 38 takım
Şampiyonlar Ligi Play-off'unda (bu da yeni bir tur, buna da değineceğiz ileride) kaybeden 10 takım

Eleme turları
12 grup birincisi
12 grup ikincisi
Şampiyonlar Ligi gruplarında 3. sırayı alan 8 takım.

Kalan kısmı da, bildiğimiz şekliyle 32 ve 16 turlarından sonra çeyrek ve yarı finallerin ardından finalle son bulacak.

Umuyorum ve sanıyorum, uzun yıllar başarılı bir biçimde yürütülecek bir sistemin adımları atılmış oluyor. Bundan sonra tek bir kanalda ve maç saatinde maçlarını seyredebileceğimiz bir ikinci kupa olacak. Var mısın yok musun uğruna gece 02:00'da banttan seyretmek zorunda kaldığımız maçlara son!
edit 1:
İzlenme oranı ve, verilen önemin artışı sayesinde, izlenen maçlardan alınacak keyif katlanarak artacak, buna şüphem yok. Hem UEFA yönetimi, hem de yayıncı kuruluşların benimle bu konuda hemfikir olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
ps: bu yazıyı ön elemeler yaklaşırkene tekrar yayınlayacağım, belli sebeplerden dolayı (çok gizemliyim) şimdi yayınlıyorum. Dinamik bir yazı olmasını hedefliyorum, benim eklerim olacak. Sizden gelen eklemeler ve eleştirilere göre de değişikliklere açığım.
kaynaklar: UEFA.com, Wikipedia, barizzio bilgi dağarcığı

6 yorum:

Bhut_Jolokia dedi ki...

avrupa kupasının yayın haklarını ntv alsa ntv-ntvspor dönüşümüyle daha çok maç izlesek çok iyi olurdu. show tvnin anlaşması bitti mi bu sene barizzio o konuda da aydınlat bizi :)

Barizzio dedi ki...

@bhut_jolokia
2 buçuk ay aradan sonra dönmüşsün hocam, tekrar hoşgeldin..
Görünen o ki, Doğan yayıncılık devam edecek 2012'ye kadar bu haklara sahip olmaya. Her hafta bir maçı Kanal D'den yayınlayacaklardır, kalanları da D Spor gibisinden kanalları var, oralara itelerler, ne kadar iyi pazarlarlarsa bu kupayı, o kadar çok receiver satarlar, bu yüzden amansız savunucusu olurlar muhtemelen bu kupanın :)

Adsız dedi ki...

bence fazla pembe bi portre olmuş kupanın geleceği ile ilgili sevgili bar..evet, platini futbola renk katmaya, değişikliklerle oyunu daha izlenilir kılmaya çalışıyor ama karşı konulamaz durumlar var müdürüm afedersin..sözün özü ben şampiyonlar ligi bu formatla var oldukça, başka hiç bi kupanın popülaritesini arttırabileceğini düşünmüyorum..kötümserim bu konuda ve dilerim yanılırım..şampiyonlar ligi bırakın uefa kupasını avrupa ve dünya şampiyonalarının bile çok çok ötesinde..saygı ve kaygılarımla..

w.t,
roma olimpiyatın çevresindeki bir çay bahçesi,
cemazülevvel, 1671

Barizzio dedi ki...

@wt
Her zamanki gibi cok sarkastik ve sempatiksin.

Adsız dedi ki...

@bari

o senin sarkastikliğin ve sempatikliğin..yazı da dolu dolu güzel bi araştırma-geliştirme yazısı olmuş, belirtmem gerekiyi..

w.t

Bhut_Jolokia dedi ki...

@Barizzio
teşekkürler :)
Bir yandan D-smart diğer yandan Spormax kuşattı etrafımızı. Ne güzeldi eskiden. maçları trt yayınlar, gol olduğunda saha kenarına gelip sevinen futbolcularla o anda röportaj yapılırdı.şimdi tek maçı pazarlar hale geldi tv kanalları/platformlar