28 Şubat 2009 Cumartesi

Asker Bülent Amerika'da


3 gün önce Amerika'nın en önemli haber kanalı ESPN'in internet sitesinde Jon Carter imzalı bir Sivasspor yazısı yayınlandı. Yazının linki :


Kabaca yazıda dikkatimi çeken noktalardan bahsedeyim.

Herşeyin öncesinde Madımak katliamını dahi haber yapmaya gerek duymayan ve futbola olan yoğun (!) ilgisini USA 94 Dünya Kupası'nda gördüğümüz A.B.D'de Sivasspor ile ilgili haber yapılmış olması, Türkiye'de Çek Cumhuriyeti voleybol takımı Dukla Liberec hakkında haber yapılması kadar alakasızdır ve bu açıdan oldukça değerlidir.

Yazının başında Sivasspor, ligin zirvesine kurularak Türkiye Futbol Ligi'nde şampiyon olan 5. takım olacak diyor. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin baskınlığı, 70'lerin sonuyla 80'lerin başında Trabzonspor, ve 90'ların başında Beşiktaş tarafından zorlanmıştı, şimdi ise Sivasspor bunu yapıyor derken ligimizi 2 büyük ve diğerlerine indirgiyor.

Takımın kendi sahasında 11 maçın 10'unu kazanmış olmasını vurgularken, takım karakteri olarak en iyi futbolu oynamasa da kazanma mantalitesine sahip olarak niteliyor. Bu zaten çoğu kişinin bahsettiği göze çok hoş gelmese de mücadeleye dayalı futbol gözlemini doğruluyor.

Bülent Uygun ve Mecnun Odyakmaz hakkında da ilginç şeyler söylüyorlar. Öncelikle Bülent "Asker" Uygun diye niteliyor ve futbola güreşçi olarak başladığından ve Carlos Alberto Parreira döneminin etkisiyle pek çok şey öğrendiğinden ve kendi teknik adamlığına bunu yansıttığından bahsediyor. Aslında bu kısmına katılmıyorum. Zira Parreira Fenerbahçesi oyunun temposunu düşürüp yan toplarla yavaş yavaş rakip yarı sahaya yerleşmeye dayalı top oynuyordu. Fizik gücü en yüksek kişi (defans hariç) Kemalettin idi ki fizik gücünü ön planda tutan ve rakip yarı sahaya daha hızlı yerleşip oyunu orada oynamayı tercih eden Sivasspor gerçeği ile pek de örtüşmüyor bence.

Mecnun Odyakmaz için ise "para önemli değil, önemli olan kardeşlik" sözünü motto edinmiş olmasına dikkat çekiliyor. Bu da Türkler'in başarısındaki oryantalist durumlara dikkat çekmeye yeterli aslında.

Bir de Balili konusu var tabi. Yahudi olması nedeniyle aleyhinde tezahurat yapılmasından dolayı bundan bahsetmesini beklediğim ESPN, buna hiç değinmeden golden sonra gösterdiği, tişörtündeki "hiçbirşey şansla olmaz" yazısına dikkat çekiyor.

Yukarıdaki resim de haberde kullanılan resim. Bence aşağılayıcı bir resim ama pek çok şeyi anlatıyor aslında..
Welcome to TJ

7 yorum:

trapano dedi ki...

şu resimdeki kekonun bundan sonraki hedefinin "türk" sinemasında jön yok iddialarına cevap vermek olduguna inanıyorum:)

Adsız dedi ki...

"sivasspor şampiyon olursa, anadolu şehirlerinde zengin iş adamları Hoffenheimcılık oynamaya başlayacak." yorumun çok daha etkiliydi ahaha.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Barizzio dedi ki...

Yukaridaki yorumu yazan terbiyesiz arkadas, sinirlari cok zorladin, bir daha lutfen blogumuzu ziyaret etme, rica ediyorum.
Edersen de edebinle otur.

fufinho dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
fufinho dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=7mssR0lht2s&eurl=http://cayicen135.blogspot.com/