16 Ekim 2008 Perşembe

Nedir bu önlibero?


Bundan yaklaşık 15 sene önce, disket CM'leri çıkmıştı piyasaya. Hatta benim mouse'um bile yoktu da, klavyeyi kullanırdım mouse olarak.
Öyle her ligde oynayamazdınız oyunu, sadece italya ve ingiltere için birer versiyon vardı.
Oyuncu numaraları ise 1den 11e kadardı. Öyle her adamı her istediğiniz yere koyamazdınız efendim; belirli taktik şablonlar vardı, efendi gibi onların içinde hareket ederdiniz.
Tam da bu taktiklerden birinin adı "anchor man"di. 4lü defansın hemen önünde; sağında solunda birer ok bulunan, "bloklar arası bağlantı"yı sağlayan bir oyuncuydu. Juventus'ta Conte, Milan'da Albertini, bu pozisyonda oynatmayı sevdiğimiz oyunculardı.
Sonraki oyunlarda bu pozisyonun adı demece olarak değiştirildi, o da bizim spikerlerimizin artık kollektif futbol ve bloklar arası bağlantı klişelerine aşık olduğu döneme, 90'ların sonuna rast gelir.
2000lere doğru geldiğimizde, kavram tekrar isim değiştirip önlibero halini almıştı. Libero (sweeper) kavramının artık tedavülden kalkması ile bu pozisyon, takımda kilit rol üstlenecek bir çizgi ötesi oyuncu sorumluluğunu da üstlenmiş oluyordu. Ama amacını bu denli aşacağını tahmin etmiyorduk herhalde bu kavramın.

Son dönemin moda tartışmalarından biri, önlibero kavramının oyuncuda bir kimlik baskısı yaratarak oyunun sadece defansif yönünü oynamaya ittiği yönünde idi. Peki bunu suçlusu acaba kavramın filolojik yaptırımı mı, yoksa bizdeki teknik adamların bir adamı tamamen savunmaya kitleyerek de başarılı (Türkiye'de tabii ki) olunabileceğini keşfetmesi miydi?

Peki yeni moda nasıl? Şöyle: Forvet sayılma ihtimali (messi, ranaldinho, c. Ronaldo vs) olmayan her orta saha oyuncusunu, Lampard, Gerrard, Xavi dahil, önlibero olarak nitelendirmek! Nereyi açsam aynı şeyi görüyorum. Gerçekten kalmadı mı acaba orta saha oyuncusu ile önliberonun farkı? Yoksa sadece savunmaya yönelik orta saha oyuncusu = önlibero mudur, bu adam sadece savunma mı yapar? Yoksa biz de oyunun her iki yönünü de oynayabilen orta sahacıları tekrar yetiştirdiğimizde kavramın adı kendinden değişecek mi?
bloglar arası bağlantı

5 yorum:

aşkın dedi ki...

Futbol dünyası yeni Lampard - Gerrard'lar yetiştireceğine yeni Kaka - Ronaldo'lar yetiştirmeli.
Evet bu adamlar önlibero değil ama ben var olmalarına şiddetle karşıyım.Kapalı defansı Lampard - Gerrard mı açacak? Ortasahanda bir Aurelio olsun yeter, ama önünde Lincoln - Alex değil Kaka olsun.
Defansiflere ofansifleştirmek değil ofansifleri defansifeştirmek lazım yoksa kıtlık kapıya dayanır.
Dayandı bile?

Adsız dedi ki...

kavramı kullanarak kafalardaki soru işaretlerini kaldırabiliriz..
yalnız bu konuyu ben bi hatırlar gibiyim...:D

Adsız dedi ki...

bu yazida sana katilamayacagim bir nokta bile yok hocam hepsine katiliyorum dunyada onlibero kavrami kalkiyor yavastan, bunun sonucunda 10numaralarda yavastan kalkiyor sistem etkili kanatlar,hem ofansif hem defansif gobek oyunculari ( lampard gerard iniesta cambiasso tipi) cift forvet...3buyukler yine geriden takip ediyor lincoln alex delgado bunlar oldukca cift forvet zor ama bu oyuncularin yerinede bu sistemi kaldiracak adamlari bulmak zor iste,fatih terim denedi aslinda gobekte hamit emre ikilisiyle de tutmadi
trapano

Barizzio dedi ki...

@adsız
Dostum konuyu hatırlaman normal, zaten ben de yazıda "son günlerin moda tartışması" şeklinde bahsettim.

@trapano
Sevgili kardeşim sonunda senin de bana tamamiyle katıldığın bir konu olmuş oldu:)

Adsız dedi ki...

hatırlamamamın sebebi "son günlerin moda tartışması" olması diil...:))
barizzio adımı yazmayı unutmuşum...:D:D

burkay